13 Şubat 2016 Cumartesi

Sevgililer günü nedir, nasıl çalışır?



Kökeni Roma İmparatorluğu’na uzanan Sevgililer Günü, yıllar geçtikçe sevgililerin birbirine hediye aldığı, mesaj attığı, tweet attığı, erkeklerin unuttu diye azar işittiği veya ayrıldığı gibi gibi bir hayli yaygınlaşmıştır. Bazıları “nerden çıktı bu 14 Şubat” bazıların romantikliğin dibine vurarak “en sevdiğim gün bugün” demesine sebep olan kişi Esther Hownland adında bir kadındır. 1800 lü yıllardan sonra Esther Howland ilk sevgililer kartını yollamasından bu yana 14 Şubat toplumsal bir olay haline geldi. Neredeyse her çift birbirine bu günde sevgilerini anlatan bir hediye veriyor. E sadece çiftler mi? Yazının ilerleyen kısmında bununla da ilgili bir istatistik paylaşacağız.Bu yazıda sevgililer gününün parasal kısmı ve istatiksel kısmını ele alacağız.

Peki, sevgililer gününde neler yaşanır? Sevgililer günü nedir?

Bugünde bir kısmımız romantizme kapanıyor, bir kısmımız bugünü uydurma buluyor. Ama yapılan dünya çapındaki bir araştırmaya göre tek bir gerçek var ki. Sevgililer günü öyle ya da böyle para harcatıyor.

Bugün, tahminlere göre tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir. En çok kart gönderme de birinci olan sevgililer gününü yılbaşı takip ediyor.

Satışı en çok artan ürün arasında çiçek ve çikolata var. Sevgililer günü bugünü boş bir gün gören kişilere bile para harcattırıyor. Bugünle dalga geçmek için sloganlı tişört, bardak ve kartların satış sayısı oldukça fazla.


Erkeklerin gözünden alışveriş
Araştırmalara göre diğer bir bulgu ise erkelerin kadınlara göre alışverişte daha çok para harcaması. Bu maddeyi ilginç kılan şeyi biliyoruz ki oda erkeklerin alışverişi fazla sevmediğidir. Özellikle erkekler hediye alırken en fazla süreyi pahalı takıları seçerken harcıyor.

Dünyada sevgililer gününde harcanan toplam para $13,290,000,000. Bu miktar sadece bir günde harcanan toplam para. Sevgililer günü kartınızda ki son limite koyulan gözdür demekte haksız sayılmaz şimdi.

Sevgililer gününde 198 milyon gül satın alınıyor. 14 Şubat’ta gül artık joker hediye olmuştur. Tabiki de hiç beklenmedik bir anda alınan gül çok daha fazla değerlidir 14 Şubat’ta alınana göre.
Çiçeklerden konu açılmışken, Sevgililer gününde çiçeklerin %73’ü erkekler tarafından satın alınıyor.

Diğer çiçeklerle bir ilginç istatistik ise; sevgililer gününde kadınların %14’ü kendine çiçek gönderiyor. Bunu niye yapıyorlar kestirmek zor ama herhalde arkadaş grubunda arkadaşlarına bir malzeme çıkmasın diyedir.

Sevgililer gününde harcanan toplam parayı kişi başına vuracak olursak; kişi başı toplamda 116 dolar para harcanıyor dünya çapında.

Araştırmalara göre ortaya çıkan bir diğer konu ise; hediye almayan erkeklerin %53’ü ise sevgilisi tarafından terk ediliyor. Esther Howland’a en çok söylenen grup bu kişiler olabilir.
Bu istatistiğin tersine sevgililer gününde 11 bin kadın gebe oluyor. Ayrıca 2 milyon insan bugün dünya evine giriyor.

2015 de sevgililer günü ile ilgili 29 milyon Tweet paylaşıldı.

Sevgililer gününde verilen ürünlerin yüzdesine bakacak olursak;
(çoklu hediyede her ürün sayılmıştır)
Kart                                %52.1
Şeker, çikolata               %47,5
Dışarıda yemek             %34,6
Çiçek                             %34,3
Değerli takı                   %17,3
Elbise                            %14,4
Hediye çeki                   %12,6
Diğer hediyeler              %11,2

0 yorum :

Yorum Gönder