10 Şubat 2016 Çarşamba

3D Touch nedir? Nasıl çalışır?


Apple son telefonunda dokunmatik ekran dünyasına farklı bir boyut kazandırdı. Şimdiye kadar dokunma, kaydırma ekrana çoklu dokunma ile işlevi olan Multi touch teknolojisi ile kıstırma hareketleri yaptık. Şimdi ise artık ekrana uygulanan farklı basınçlara iphone 6s cevap verebilecek. Multi touch teknolojisinde X ve Y eksenleri var iken 3D Touch’da X,Y ve buna ilaveten Z eksenleri var. İşte buna Multi Touch’dan ötesi yani 3D Touch diyoruz.

Peki, ne yapar, 3D Touch nedir?

3D Touch kısaca tanımlamak gerekirse sık yaptığınız şeyler için daha kısa hamle ile bunları gerçekleştirirsiniz. Bunu bilgisayarda kullanılan fareye benzetebiliriz. Ekrana dokunmak sol klik işlemini gerçekleştirirken, ekrana daha sert basmak sağ klik işlemini gerçekleştirir.

3D Touch yumuşak ve sert basıma göre ‘Peek’ ve ‘Pop’ olarak ikiye ayrılıyor. Peek, dokunulan uygulama ile bir ön izleme penceresi açıyor. Pop ise içeriği direk açmamızı sağlıyor.

Peki, 3D Touch nasıl çalışır?
İphone ekranına birkaç katmandan oluşan mikroskobik sensörler yerleştirilmiştir. Apple’a göre, “3D Touch teknolojisi ekran ile başlar”. Daha iyi anlatmak gerekirse, basınç bir kuvvet uygular bunun neticesinde sensörler tarafından gerinim ölçülür.
Bu teknolojinin merkezinde, Retina ekranın arka aydınlatmasına entegre edilmiş kapasitif sensörler bulunuyor. Ekrana her bastırdığınızda, bu sensörler cam yüzeyle arka kısımda oluşan mikroskobik değişiklikleri ölçüyor. Bu ölçümler daha sonra dokunma sensöründen ve ivmeölçerden gelen sinyallerle birleştiriliyor. Bu şekilde, parmakla uygulanan baskıya hızlı, doğru ve sürekli bir yanıt veriliyor.

0 yorum :

Yorum Gönder