21 Eylül 2016 Çarşamba

Klavye nasıl çalışır?



Eğer klavyeden bir tuş çıkarıp şöyle bir bakarsanız, klavyenin nasıl çalıştığını az çok tahmin edebilirsiniz. Resimde gördüğümüz gibi tuşu söktüğümüz yerde bir delik ve tuşda ise bu delikle aynı şekle sahip uzun yuvarlak çubuk göreceksiniz. Tuşa bastığınızda tuş üzerinde çubuk bu delik içine doğru hareket edecek ve aşağıdaki kontak katmanlarına dokunacaktır.
Bu deliğin içinde de klavyede yay etkisi yaratan küçük bir kauçuk bulunmaktadır. Tuşa bastıktan sonra elimizi çektiğimizde tuşu yukarı itme görevi bu küçük kauçuktadır.

Peki, nasıl çalışır?
Şimdi klavyenin altı kısmını söküp daha yakından bakalım. Hangi tuşa basıldığını tespit eden şeffaf yapıdaki katmanları göreceksiniz. Üstteki yeşil dikdörtgen ise “Num lock”, “Caps lock” ve “Scroll lock” tuşları için 3 tane led içermektedir. Aynı zamanda mikroişlemciyi barındırır ve elektrik sinyallerini klavyeden bilgisayara taşımak için bir USB kablo (eski klavyelerde PS/2) içermektedir.

Resimlerden de görüldüğü üzere kontak katmanlardaki bu devrelere klavyenin büyülü kısmı denilebilir. Basıldığı tuşu tanımlamak için birlikte çalışan üç ayrı katman vardır. Bunların ikisi elektriksel olarak iletken metal desenlerle kaplı ve diğer ise delik içeren yalıtım katmanıdır. İşte tuşa bastığımızda bu elektik devrelerinden akan akım klavyenin mikroişlemcisine gider ve 01’lerden oluşan ikili kodlar ile bilgisayara iletilir.



0 yorum :

Yorum Gönder