18 Ağustos 2016 Perşembe

Pi sayısı



Pi sayısı matematik hesaplamaları için oldukça önemli bir sayıdır. Daireler, yaylar, sarkaçlar( yay şeklinde hareket eden cisim) gibi şeyler üzerinde çalışırken kendinizi pi sayısı ile baş başa bulabilirsiniz. Ayrıca daire ile hiç alakası olmayan durumlarda bile pi sayısı ile karşılaşmanız büyük olası.
Pi sayısının tanımı oldukça basittir. Dairenin çevresi / çap
Bu oran herhangi bir dairede 3,14 sonucunu vermek zorundadır. Bu deneyi evinizde basitçe kanıtlayabilirsiniz.
İlk önce evinizde dairesel bir obje bulun. Kavanoz kapağı, CD, tabak – artık dairesel olarak ne bulabiliyorsanız. Büyük bir objede bunu yapmak daha kolayınıza gelecektir.
Cetvelle bulduğunuz dairenin çapını ölçünüz.
Daha sonra bir bantla dairenin kenarını, çevresini sıkı şekilde sarın ve bandı kesip elde edilen uzunluğu da ölçünüz. Elde ettiğiniz sonuç dairenin çevresidir.
Eğer bu ölçümleri doğru bir şekilde yaptıysanız, bandın uzunluğunu, çapa bölerseniz sonuç her zaman 3,14 olacaktır.


Çapı 1 birim olan dairenin çevresi pi'ye eşittir.
Pi sayısı bu kadar basit görünmesine rağmen, oldukça gizemli ve büyüleyicidir. Bir irrasyonel sayı olduğu için virgülden sonra sonsuza kadar gider. Hiçbir tekrar olmaksızın. Bu ondalık dizilerin arasında her bir sayı vardır. Doğum tarihinizi, tc kimlik numaranızı gibi hepsi bu ondalık sayıların içlerinde bir yerde. Bu ondalık sayıları bir harfe dönüştürürsek var olmuş bütün sözcükleri elde etmiş oluruz. Hatta abartmıyoruz, başından sonuna hayat hikayenizi ve bir kitabı bulabilirsiniz.

En uzun pi hesaplama rekoru Fabrice Bellard tarafından hesaplanmıştı ve 2 trilyon 700 milyar rakamdan oluşuyordu. Pi sayısı 1.24 trilyonuncu basamağına kadar hesaplandı ki bu hesaplanan rakamı bile bilgisayara yazmak için 310 milyon sayfa, 2.4 TB harddisk yeri gerekti. Yani 1 milyon mp3 kadar.

Bu siteden pi ve doğum tarihiniz arasında ilişkiyi görebilirsiniz.
http://mypiday.com

Ve kendinizi pi sayısının müziğine bırakabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=wM-x3pUcdeo

0 yorum :

Yorum Gönder