15 Şubat 2016 Pazartesi

Gözlük nasıl çalışır?




Her sabah niçin gözlüğünüzü takmak zorunda olduğunuzu düşündünüz mü? Eğer gözlük kullanıyorsanız, gözlükle daha iyi gördüğünüzü biliyor olmalısınız ama tam olarak gözlüğün neden görüşünüzü düzelttiğini bilmiyor olabilirsiniz.
Peki, gözlük nasıl çalışır?

Gözlüğün çalışma prensibini daha iyi bir şekilde anlamak için önce gözün çalışma prensibini anlamanız daha sonra göz hastalıklarının neden olduğunu anlamanız gerekmektedir. Bu linkten gözün çalışma prensibini okuyabilirsiniz. Şimdi çok kısa bir şekilde gözün çalışma prensibini açıklamak gerekirse; Gözün arkasında ışık uyarıların alındığı retina diye kısım vardır. Göze gelen ışınlar kornea ve gözün iç kısmında bulunan doğal mercekte kırılır ve retinaya odaklanır. Retina aldığı ışığı sinirlerle beyne verir. Beyin bunları yorumlayarak bir resim oluşturur. İşte biz bu resmi görüyoruz.

Bir şeye baktığınızda, o şeyden yansıyan ışıklar gözünüze girer. Çok iyi gören bir kişide bu ışınlar gözde düzgün bir şekilde kırılarak retinada toplanır. Eğer bu ışınlar göz tarafından düzgün bir şekilde kırılmazsa, ışınlar retinada toplanamaz ve görüşünüz bulanık olur.

Miyop bireyler uzağı tam olarak göremez. Göremiyorlar çünkü uzak cisimlerden gelen ışınlar retinanın önünde odaklanır. Bunun sonucunda uzaktaki cisimler bulanık görülür.
Hipermetrop kişilerde ise bu durum zıttır. Işınlar retinanın arkasında odaklanır.
Astigmatta ise ışığın en az biri retina üzerinde olmayan iki farklı noktada odaklanır. Astigmatizma görüntünün yamulmasına sebep olur.

Bu 3 durumda gözlükler düzeltilmektedir. Gözlüğün eğimli bir şekilde camdan, plastikten veya cam ve plastik karışımı malzemeden özel olarak yapılır. Gözlüğün eğimi sayesinde ışık kırılır ve ışının retinanın arkasında veya önünde odaklanmasını düzelterek ışının tam retinada odaklamasını sağlar. Dolayısıyla bir tanım yapmak gerekirse; gözlük gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözün önüne konulan düzeltici camlardır.

İki çeşit gözlük camı vardır. Bunlar dış bükey ve iç bükey merceklerdir.

İç bükey (kalın kenarlı) mercekler
miyop kişilerin göz kusurunu düzeltirler. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlar.

Dış bükey (ince kenarlı) mercekler
hipermetropi kişilerin göz kusurunu düzeltir. Bu mercekler göze gelen ışınların toplanmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlar.

Eğer bir göz kusurunuz varsa ve bunun düzeltmek için gözlük veya lens takıyorsanız çokta endişelenmeyin. Sadece Amerika’da yaklaşık 160 milyon insan görme kusurunu düzeltmek için gözlük takıyor. İstatiklere göre de kusursuz görmeye sahip olan insanların sayısı oldukça az.
Şimdi yarın sabah uyandığınızda gözlüğünüzü taktığınızda neden daha iyi gördüğünüz hakkında bilgi sahibi oldunuz.

0 yorum :

Yorum Gönder