13 Ağustos 2015 Perşembe

Kettle (su ısıtıcısı) nasıl çalışır?

Su ısıtıcıları günümüzde suyu daha kısa sürede çay, kahve veya yemek yapmak için çok daha kısa sürede ısıtıyor.
Peki kettle (su ısıtıcı) nasıl çalışır?

Bu aygıtlarda elektrik devre elemanı olarak suyun ısıtılması için bir rezistans, açma-kapama anahtarı, ısıyı kontrol eden termostat ve sinyal lambası kullanılır. Rezistans (ısıtıcı), bazı model kettlelarda su kabının iç kısmında, bazılarında ise su kabının altında gizli olarak bulunur. Su ısıtıcılarında ki rezistans elektriğin temel kuramını kullanır. Bu kuram ise elektrik tellerden geçerken ısıya ve ışığa dönüşmesidir. Rezistans, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine verilen genel isimdir. Diğer kuram ise ısının bir cisimden diğerine aktarılması yani iletkenliğidir. İletkenlik ise enerjinin cisimler içinde hareket edebilmesidir. Isı her zaman sıcak olan kaynaktan soğuk olana doğru hareket eder. Rezistans ısınınca ısı suya iletilir ve böylelikle su kaynama noktasına gelir.

Kettle içindeki su kaynadığı zaman buharın etkisi ile termostata bir basınç uygular (termostata doğru bir buhar kanalı vardır) ve ısıtıcıyı devreden çıkarır.

7 yorum :

  1. eksik olmuş son kısmı, basınç değil buhar termostatı üzerindeki bimetal parça buharın sıcaklığı ile form değiştirerek mekanik olarak devrenin kesilmesini sağlar.

    YanıtlaSil
  2. Peki kapak açıkken neden hiç durmaz kettle

    YanıtlaSil
  3. Basınç ile olanlar daha makbul

    YanıtlaSil