4 Ağustos 2016 Perşembe

Saç kurutma makinesi nasıl çalışır?

Birçok insan için saçlarını günlük yıkama, kurulama ve şekil verme rutin olmuştur. Bu insanların saçlarını kurutmak için zamanı olsa bile insanları çoğu bu işlemi hızlandırmak için saç kurutma makinelerine başvuruyor. Bilim, ıslak saç ile soğuk algınlığı, nezle ile ilgili bağlantı bulamamasına rağmen, hala ıslak saçın kuruması için oturup beklemek eğlenceli değil, özellikle kışın.

Eski elektrik süpürgeleri, havayı içine çektiği gibi dışarı da veriyordu ve 1910 yıllarında elektrikli süpürge reklamlarında elektrikli süpürgenin bu özelliğinden de yararlanılması öneriliyordu. Yani insanlar saç kurutma makinesinden önce saçlarını elektrikli süpürge makinesi ile kurutuyorlardı.

Bu cihazlardan daha sonra dev saç kurutma makineleri piyasaya girmiş oldu. Oldukça büyük ve gürültülü olan bu makineler taşınamamasından dolayı da sadece kuaför gibi belirli yerlerde bulunuyordu. Saçını kurutmak isteyen kişiler bu makinenin önüne oturup burada kurutuyorlardı.
Daha sonra bilimin gelişmesi ile elektrik motorların küçülmesi ile saç kurutma makineleri bugünkü hale gelmiştir.

Günümüzde hemen hemen tüm elektronik alet satan mağazalardan saç kurutma makinası satın alabiliriz. Basit modellerde iki anahtar vardır, bunlardan biri açma kapama düğmesi diğer ise hava hızını ayarlayan düğmelerdir. Birçok modelde ise havanın sıcaklığını ayarlayabilmek için bir düğme vardır.

Saç kurutma makinesinden çıkan sıcak hava, her bir saç telimizi çevreler ve saç telinin yüzeyindeki suyun buharlaştırma hızını arttırır ve kısa sürede saçımızı kurutur.

Yazının ilk kısmında saç kurutma makinelerinin tarihinden ufakça söz etmiştik. Aslında güvenlik önlemler, birkaç ek özellik ve boyut küçültme dışında saç kurutma makinelerinin içi yıllarca değişmemiştir.

Bir saç kurutma makinesi saçınızı sıcak hava ile kurutabilmesi için sadece iki parçaya sahip olması gereklidir.

· Basit bir motorlu fan
· Isıtıcı mekanizması

Saç kurutma makinesi bir motorlu fan ve elektrik enerjisini ısıya çevirmek için bir tel gerekli. Tüm mekanizma oldukça basit.
 
Peki, nasıl çalışır?

1) Fişi prize takıp, açma-kapama düğmesini açtığımızda, elektrik akımı vasıtasıyla elektrik motoru döner. Elektrik motoruna bağlı fan ise bu sayede dönmeye başlar. Çoğu saç kurutma makinesi hava hızını ayarlayabilir. Bunu ise elektrik motorunu ne kadar beslediği ile yapar. Basit bir mantıkla elektrik motorunda yüksek güç yüksek fan hızı düşük güç düşük fan hızı. Güç arttıkça hız artar.

2) Bu fan dışarıdaki havayı saç kurutma makinesinin içine çeker ve merkezden yanlara doğru iter. Bu hava düz bir hat izleyerek saatte 60 km'lik bir hızla dışarı çıkar.

3) Çekilen havanın saç kurutma makinesinin içinde ısıtılması için çok az bir süre vardır. İşte burada ısı transferinin üstadı nikrom teller devreye giriyor. Resimde görüldüğü gibi de saç kurutma makinesinin içinde bulunan krom nikel teller bu işi hallediyor. Bu tellerin neden sarmal ve ince yapıda olduğunu merak etmişsinizdir. Bu rezistanslar çok ince bir telden oluşur çünkü akımın bu tellerden akması oldukça zordur. Bu nikrom telleri elektrik akımına dayanıklı alaşımdır. Bunları elektriğe dayanıklı yapmak önemli çünkü akımın tellerden akması zorlaştıkça, harcanan elektrik o kadar fazladır ve açığa çıkan ısıda bir o kadar fazladır. Bu ısı o kadar fazladır ki bu nikrom teller kıpkırmızı renge bürünür ve saniyelik zaman diliminde elde edilen ısı yaklaşık 360 derecedir.
Peki, bu teller neden sarmal yapıda? Bu telleri açarsak boyu 12 kat uzayacaktır. Bu teller sarmal yapıda çünkü hava ne kadar çok sıcak telden geçerse o kadar daha hızlı bir şekilde ısınacaktır.

Isıyı ayarlayabilen saç kurutma makineleri ise, bu tellere istenildiği ölçüye göre watt göndererek ısıyı ayarlayabiliyor. Ne kadar çok watt o kadar çok ısı.


Yeni ve pahalı saç kurutma makineleri sadece sıcak hava vermekle yetinmez hava içinde iyon parçaları da yollar. Bu şirketlerin iddiasına göre saçın elektriklenmesi önlenir, daha hızlı bir kurutma sağlanır, saçın parlak ve canlı kalmasını sağlar.

2 yorum :