16 Şubat 2016 Salı

Optik/lazer fare nasıl çalışır?



Mekanik fareden sonra geliştiren optik mouse şuan günümüzde en fazla kullanılan fare türüdür. Optik fare teknolojisinin temeli farenin içine yerleştirilmiş küçük bir kameranın saniyede binlerce fotoğraf çekmesine dayanır. Optik farelerin birçok çeşidi vardır. Bunlardan ikisi ledli optik ve lazerli optiktir.
Ledli optik fareler yüzeyi aydınlatmak için bir kırmızı bir LED kullanır. Aslında tüm optik farelerde kırmızı bir LED kullanılmıyor. Çoğunda kırmızı kullanılıyor çünkü daha ucuz ve fotodedektör kırmızı LED’lere daha hassas.

Lazerli fareler ise ledli farelerden farklı olarak bulunduğu yüzeyi lazer ile aydınlatır. Bu fareler normal optik farelere göre bulunduğu yüzeyi 20 kat daha hızlı ve çok daha yüksek çözünürlükte algılama özelliğine sahiptir. Yazının sonuna doğru bu farelerin farklarını daha ayrıntılı inceleyeceğiz.

Şimdi optik farenin iç parçalarına bakalım.
1) Yatayda kırmızı ışık üreten bir led
2) Lens ve ayna. Işığı kırarak zeminin aydınlanmasını sağlar
3) Mouse hareketini analiz eden kısım
4) Tekerlek
5) Sağ buton. Diğer taraf da sol buton vardır.
6) Dijital bilgileri fareden bilgisayara aktaran USB kablo

Optik bir fare hareket ettikçe bulunduğu yüzeye ışınlar gönderilir. Bu ışınlar yüzeyden yansıyarak CMOS (Complimantary Metal Oxide Semiconductor) adı verilen sensöre ulaşırak hareketleri algılayabilir. CMOS sensörü her resmi DSP (Digital Signal Processor) analiz için gönderir.
Bu çekim hızı farenin hassasiyetine bağlı olarak saniyede 5000 kareye kadar ulaşabilir.

Peki bu fareler yüzeyin nesini çekiyor. Çıplak gözle bir yüzeye baktığımızda o yüzey kusursuz gözükebilir. Ancak bir yüzeye çok yakın ölçekte baktığımızda o yüzeyin çok fazla kusurlu olduğunu biliriz. İşte farenin görevi de bu kusurları tespit etmektir. Yani fare bu kusurları bir işaret noktası olarak kabul ediyor. Fare çektiği tüm fotoğrafları mikro işlemcide karşılaştırarak farenin hangi yöne ve ne kadar hızlı hareket ettiğini tespit eder. Eğer iki resim arasındaki fark çoksa fare hızlı bir hareket eder eğer iki resim arasında hiçbir fark yoksa fare hareket etmemiştir. Daha sonra bu sonuçları bilgisayardaki imleci hareket ettirmek üzere bilgisayara gönderir.

Optik farelerin algılama hızı çözünürlüğüne göre değişir. Eğer çözünürlük ne kadar yüksekse fare çekilen resimlerde o kadar daha hassas işlem yapar dolayısıyla harenin hareketi bi o kadar hassas olur. Şuan normal kullanım için bir çok optik mouse 400-800 arası dpi (dots per inch – inç başına düşen nokta) çözünürlüğüne sahiptir.

Şimdi bu bilgiden sonra lazer fare ile optik fare arasındaki farka bakalım.

En büyük fark lazer faresinde led yerine lazer kullanılır. Lazer faresinde insan gözünün algılamadığı bir ışık yayar. Dolayısıyla lazer fareler gözle görülür bir ışık yaymaz. Optik fareler ise LED kullandıklarından gözle görülür bir ışın demeti yayar.

Optik fareler 400-800 arası dpi seçeneği sunarken lazer fareler 2000 dpi çözünürlüğü sunabilir. Yüksek dpi daha hassas hareket getirir. Dolayısıyla oyuncuların tercihi yüksek dpi olabilir. Ayrıca bu farelerde bu kadar fazla dpi gerek olmadığı zamanlarda fare üzerindeki butonla dpi değerini düşerebilir.

Optik fareler Mouse pad’e ihtiyaç duymazlar ancak parlak bir yüzeyde veya siyah bir zeminde bu farelerden tam olarak verim alınamamaktadır. Parlak zeminde LED ışığı ters yöne yansıması, siyah zeminde ise kırmızı ışığın emilmesi optik farelerde kontrolü güçleştirebilmektedir. Lazer farelerde böyle bir problem bulunmaz.

1 yorum :

  1. Lazerin özelliklerini soruyoruz optikle ledle karşılaştırıyo

    YanıtlaSil