Mikrodalgalarla pişirme
fikri ilk kez Percy Spencer tarafından, radar olarak
kullanılması planlanan "magnetron"un keşfedilmesiyle 1945'li
yıllarda başlamıştır. Percy Spencer, radar dalgaları ile deney
yaparken cebindeki çikolatanın erimesi ile mikrodalga enerjisinin yiyecekleri
ısıtabildiğini keşfetti. 1947'de bu buluşunun patentini almış ve ilk mikrodalga
fırını 1,8 metre boyunda ve 340 kg ağırlığında olarak tasarlamıştır. Mikrodalga
fırın, 1947'de mutfak eşyaları üreticisi olan Raytheon şirketince
"Radarange" adıyla kamuoyuna duyurulmuş olsa da, gerek fiyatının çok
yüksek oluşu gerekse büyükçe bir buzdolabı boyutlarında olması nedeniyle ticari
olarak pek ilgi görmedi.
Evlerde kullanılan ilk mikrodalga
fırınlar, 25 Ekim 1955'te Tappan şirketi tarafından satışa
çıkarılmış olup günümüzde ABD'de yaklaşık olarak 80 milyon mikrodalga
fırının olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayının yarısı son yıllardaki
satışlara aittir.
Mikrodalga fırınlar
yiyecekleri mikrodalga adı verdiğimiz elektromanyetik dalgalarla ısıtıyor
Peki ama mikrodalga fırın nasıl çalışır?
Peki ama mikrodalga fırın nasıl çalışır?
Mikrodalga fırının temel parçalarını
sıralayalım.
Metalden yapılmış pişirme bölümü, (neden metalden yapıldığını ve mikrodalga fırınlarına neden metal bir cisim koyulmasının tehlikeli olduğunu açıklayacağız) kontrol paneli, dalga klavuzu, döner tabla, dönüştürücü, kondansatör ve mikrodalga fırının kalbi magnetron.
Metalden yapılmış pişirme bölümü, (neden metalden yapıldığını ve mikrodalga fırınlarına neden metal bir cisim koyulmasının tehlikeli olduğunu açıklayacağız) kontrol paneli, dalga klavuzu, döner tabla, dönüştürücü, kondansatör ve mikrodalga fırının kalbi magnetron.
Kontrol paneli elektrik akımının dönüştürücüye iletilmesini
sağlar. Dönüştürücü ve kondansatör elektriği şarj ederek magnetrona gönderir. Magnetron,
kondansatör ve dönüştürücü tarafından üretilen 4000 volt elektiriği alır ve
elektromanyetik pişirme enerjisine dönüştürür yani mikrodalgalara.
Magnetronu daha yakından inceleyelim. Magnetron her iki ucunda da mıknatıs
olan boş bir tüp. Elektrik akımı magnetrona gelir. Mıknatıslar manyetik bir
alan oluşturur. Akım bakır tellerden geçerek elektron ışınlarına dönüşür. Işınlar
manyetik alanda dairesel bir yol alır ve tüpün bölme duvarlarına çarparak geri
dönerler. Bu döngü çok hızlı olur. Saniyede 5 milyar kez titreşecek kadar
hızlı. Elektrik akımı bu kadar hızlı bir şekilde çarpıp geri döndüğünde mikro
dalga üretir.
Magnetronun içine yerleştirilmiş bir anten mikro dalgaları dalga kılavuzuna gönderir. Dalga kılavuzunun görevi mikrodalgaları pişirme bölümüne dağıtmaktır.
Dalga kılavuzu metalden yapılmıştır. Metal mikrodalgaları bir ayna gibi yansıtır. Dönen tabla sayesinde mikrodalgalar pişirmek istediğimiz yiyeceklerin her yanına ulaşır. Yüksek hızla titreşen dalgalar su moleküllerinin birbirine sürtünmesine sebep olur. Böylece ısı enerjisi açığa çıkar ve ısıyla da yiyecek ısınmış olur. İçinde daha fazla su molekülü olan yiyecekler daha hızlı ısınır.
Magnetronun içine yerleştirilmiş bir anten mikro dalgaları dalga kılavuzuna gönderir. Dalga kılavuzunun görevi mikrodalgaları pişirme bölümüne dağıtmaktır.
Dalga kılavuzu metalden yapılmıştır. Metal mikrodalgaları bir ayna gibi yansıtır. Dönen tabla sayesinde mikrodalgalar pişirmek istediğimiz yiyeceklerin her yanına ulaşır. Yüksek hızla titreşen dalgalar su moleküllerinin birbirine sürtünmesine sebep olur. Böylece ısı enerjisi açığa çıkar ve ısıyla da yiyecek ısınmış olur. İçinde daha fazla su molekülü olan yiyecekler daha hızlı ısınır.
Mikrodalga Metaller tarafından yansıtılırlar. Mikrodalga fırınlarına metal malzemeler koyulmamasının nedeni de bundan kaynaklanmaktadır.
Mikrodalga fırınlarda 2,45 GHz’lik bir
frekans kullanılır. Bu frekansın kullanılmasının önemli bir sebebi vardır. 2.54
Ghz, su moleküllerinin rezonans frekansıdır. Bunun sonucu olarak 2.54 Ghz'lik
mikrodalga ışıma en çok su tarafından emilecektir. Çoğu yiyecek de su
içerdiğinden ısınacak, mikrodalga fırına uygun tabaklar ise su içermediğinden
ısınmayacaktır.
Mikrodalga fırınlar normal fırınlara oranla
çok daha az enerji harcamaktadırlar. Örneğin elektrikli bir fırın 1000-2000 Watt’lık
elektrik gücü tüketirken, mikrodalga fırınlar yalnızca 300-500 Watt’lık bir
güçle çalışırlar. Mikrodalga fırnın az enerji harcamasının sebebi, kullanılan
neredeyse tüm enerjinin ısıtılacak nesnede absorbe edilmesidir. Elektrikli
fırında ise fırının içi ve yiyeceğin konduğu kap da gerekmediği halde
ısıtıldığından gereksiz enerji harcanır.
teşk.
YanıtlaSil